Den nyfødte babys hud

Fosterfedt 

Din babys hudpleje er yderst vigtig, allerede fra det øjeblik baby kommer ud af maven. Men faktisk har naturen allerede fra starten af gjort et glimrende forarbejde for, at din babys hud får de bedste betingelser. 

De fleste babyer bliver født med et lag af fosterfedt, hvis primære opgave er at beskytte babys største organ - huden. Hvor fantastisk er det lige!

Mængden af fosterfedt kan variere rigtig meget fra baby til baby. Nogle babyer bliver født med ganske lidt fosterfedt, eksempelvis i folderne, og andre kommer ud dækket fra top til tå. Mængden kan især variere afhængigt af, hvor tæt på termin baby bliver født. Babyer, der er for født et par uger før termin, har ofte masser af fosterfedt, hvorimod babyer, der bliver født flere dage over termin, kan komme ud næsten uden. 

Fosterfedtets vigtigste funktion er at beskytte babys hud. Først beskytter det huden inde i maven fra at udtørre af at være omgivet af vand. Derefter beskytter det babys hud i tilvænningen udenfor maven, når det vandholdige miljø pludselig udskiftes med den udtørrende luft.

Vent med det første bad

Vi anbefaler, at du venter så længe som muligt med at bade din baby, og i stedet lader fosterfedtet trænge ind i huden over de første par dage. Hvis der sidder meget fosterfedt samlet et sted, som eksempelvis i folderne på baby, kan det være en god ide at smøre det lidt ud på babys øvrige hud. 

Udover at babys hud har godt af at absorbere fosterfedtet, er det, grundet den lille stub fra navlestrengen, også anbefalet at vente med det første bad, til at resterne fra navlestrengen tørrer og falder af af sig selv - og det passer meget godt med, at fosterfedtet er tørret ind - helt af sig selv.

Brug olie, men kun hvis det er nødvendigt

Det er selvsagt en kæmpe overgang for babys hud at komme ud i den tørre luft, og derfor er det heller ikke ualmindeligt, at babys hud i løbet af de første uger kan have tendens til at blive tør og måske endda skalle mere eller mindre, især i hudfolderne og på maven. De fleste babyer klarer helt selv i denne overgang, da de igennem brystmælken får tilført masser af fedt, som gør, at deres hud hurtig bliver fin igen.

I tilfælde af at du selv ønsker, eller din sundhedsplejerske anbefaler, at du hjælper din babys hud lidt på vej, kan du lige så forsigtigt massere lidt af vores lækre babyolie, Velvet Droplets, ind i babys hud. Olien er baseret på naturlige olier, såsom havreolie og jojobaolie. Havreolien er især god, fordi den indeholder antioxidanter, der beskytter huden og genopretter balancen. Jojobaolie er desuden god for huden, da den holder på fugten. Så lad endelig være med at bade din lille nye baby, men smør i stedet huden ind i olie - på denne måde hjælper du bedst huden til at genvinde fugt og stoppe afskalningen. 

Og husk, den bedste duft i verden er duften af baby, så nyd din lille babys hud og lad den gøre så meget af arbejdet selv som overhovedet muligt. 

x SoKind, Marie Louise 

Close

Select your shipping destination

  • Africa
  • Americas
  • Asia
  • Europe
  • Middle East
  • Oceania